Lugedes läbi need kommentaarid, mis on siia teemasse laekunud poliitikast huvitunud neonetlaste poolt, siis lisaksin üldsõnaliselt märgatud aspekte. Erinevate erakondade poolt hääletavate inimeste vastustest saab õhkõrna pildi ning mõneti ka ülevaate sõnakasutusoskusest, millest sõltub ka teatud määral intelligents - igale erakonnale vastaks justkui kindel kirjapilt ning sealjuures ka argumenteerituse, (eba)viisakuse ja suhtumise tase. Eeldan siiski, et see on mõningane hälve normaalolukorraga võrreldes ning põhjapanevaid järeldusi ei saa teha juba puhtalt valimi väiksuse tõttu. Pean mainima ka, et teatud vastuste puhul puudusid tüüpilisele poliitilisele keskustelule omased eelmainitud tunnused.
Eestis minu teada ametlikel andmetel ei ole võimalik, et Riigikogu valimistel koguks erakond alla 5 koha (vähemalt protsentuaalselt) ning samuti ei saa olla fraktsioonis viiest vähem liikmeid.
Lisaks on minu meelest väärarusaamal inimesed, kes väidavad, et Eestis on mõttetu hääletada väikeparteide poolt - nagu need hääled läheksid raisku - poliitika peab ajaga kaasas käima, tihti toimub taoline dünaamilisus vaid väikeerakondadega. Seetõttu ei leia ma ka, et soov või tahe midagi muuta on raiskuminek.
Nagu ütles üks eelkõnelejatest, et arvamusi on sama palju kui inimeste tagumikes auke, mida kohati kinnitavad ka need vastused siin teemas. Praegu on niikuinii igal individuaalselt mõtleval valijal ka isiklik arvamus iga erakonna kohta - ning arvamuste amplituud ühe erakonna kohta on paiguti väga suur.
Muidugi isiklikult leian, et praegune Valitsus, samuti ka Riigikogu vajaksid mingisugust katalüsaatorit, et natukene ratsionaalsemalt toimida. Eelkõige näeksin ma katalüsaatorina viiendat erakonda parlamendis, milleks praeguste ennustuste kohaselt võiks olla EKRE.
Siiski mu arvamus ei kattu mõnes aspektis EKREga, kuid eelkõige soovin näha parlamendis parteid, kes ei laseks endale pähe istuda.
Suured erakonnad (KESK, REF, IRL ja SOTS) väga suure tõenäosusega minu häält ei saa - põhimõtteliselt müüvad nad kõik sama sööki, kuid ühel on magustoit hapu, teisel supp tehtud vanast lihast, kolmas lubab supis rohkem liha ja kartulit, kuid pole praadi ning neljas annaks kõigile palju, kuid tegelikult jäävad pooled ilma.
Olen valmis juba mõneks suuremaks valimiseelseks skandaaliks - eks näha kellel spioonid töötavad ning kes tõmbab õngega paar luukere välja.
Edit: typo
Siin teemas võiks toimuda mõistlik argumenteerimine, nagu on juba varasemalt välja toodud. Lisaks on oma mõtteid korrektselt kirjutades tunduvalt parem edasi anda.
Muutis AtsaS92, 05 jaanuar 2015 - 18:04.