haribo, 26 jaanuar 2015 - 23:18, kirjutas:
Ma pole mingi asjatundja, nagu enamus siin, aga siiski on mõned küsimused.
1) Nimelt miks paljud teist pooldavad reformierakonda, kes mõtleb vaid riigikassale ja inimestest ei tee väljagi? Minu pea ütleb, et kui toetada neid ~80% inimesi,
kes saavad sandikopikaid ja neil palka natukenegi rohkem kätte jääks, siis elavneks kogu rahvas ja tänu sellele ju tegelikult ka saaks riik omakorda maksude ja aksiiside pealt raha.
2) Astmeline tulumaks on sama asi, millest ma aru ei saa, miks inimesed seda ei poolda...rikkal pole ju vahet, kas ta saab 4000 või 3000 euri. Asi on pigem peas ja
harjumustes kinni. Samas 400 euri teeniv inimene võidaks endale lisaraha (kasvõi see 100 eurot on suur raha), et maksud ja võlad ära maksta ja ehk natukenegi säästa,
et perega 1 toalisest 2toaline korter asemele muretseda.
3) Arstiabi ja haridus on ka nii nagu on...teoreetiliselt võid ju aja panna, aga praktika näitab seda, et aja saad 3kuu pärast ja kui aeg kätte jõuab, siis arst on vihane,
et miks sa kohe ei tulnud, kui sul mure oli (endal vastav kogemus allergoloogiga olnud ) ja saadab su minema, kuna nüüd ta ei saa enam midagi teha ja uurida. Ja kas tõesti
7 aastane laps peab käima 30 km bussiga iga päev, et koolis käia? Jah, mul on endal tutvusringkonnas sellised lapsed olemad, kuna külakoolid suletakse ja jäävad ainult igasse
linna gümnaasiumid, kuhu sisse saavad vaid parimad.
Eestil pole ühtegi võlgu (vähemalt niipalju kui mina tean?), samas teistel riikidel kõikidel on ja selle raha eest nad arendavad ja investeerivad, et saada paremaks. Mina aru
ei saa, miks Eesti ei riski ja ei panusta tulevikku?
Kõik need küsimused on lihtsalt väiksed mõtted, heiti pole vaja, aga selgitustega kommentaare ootaks küll, miks minu seisukohti pooldate/ei poolda.
4) //Erakondadest endal eelistusi pole, kuna igal ühel omad miinused küljes. Ühel juhul kannatab majandus, teisel inimene....kuldset keskteed pole, kus mõlema peale mõeldaks paraleelselt.
1) See on esiteks juba vigane väide. Riigikassa on siiski lai termin ja selle peale mõtlevad kõik erakonnad.
Reformierakonna poliitika on madal võlg ja tasakaalus riigieelarve. Kuid see on siiski ainult osa nende rahanduspoliitikast. Reformierakond paneb suurt rolli ühiskonna arengus (erinevates valdkondades)
just majandusele. Nende poliitika järgi on just majandus see, mis muudab inimeste elu paremaks siin riigis. Tõusevad palgad, tõuseb ühiskonna heaolu.
Alates 2007. aastast (Kui Andrus Ansip sai peaministriks) on palgad tõusnud poole võrra. Muidugi jäävad sinna vahele ka aastad, kui riigipalgad olid külmutatud.
Järgnevalt - kust tuleb see sinu u. 80% määr? Miinimumpalgast vähem teenib Eestis 5% inimestest. Miinimumpalka 5% inimesi. See põhineb Statistikaameti andmetel ning on jäänud ligikaudu samaks alates 2007-st aastast.
Kui lisada sinna juurde veel pensionärid ei näe ma ikka võimalust, et tuleks kokku isegi "umbes" 80% inimesi, kes sandikopikaid teenivad.
2) Astmeline tulumaks on midagi, millele leidub nii poolt- kui vastuargumente. Mina isiklikult olen astmelise tulumaksu vastane. Kuid pooldan seda, et madalapalgalised saaksid suuremaid maksusoodustusi.
Sinu näide 1000 euro kohta on ka siiski liiga läbi mõtlemata. Kas sa arvad tõesti, et siin Eestis leidub inimest, kellel ei oleks vahet, kas ta saab 1000 eurot rohkem või vähem palka?
1000 eurot on juba 2 korraliku korterit järelmaksule võetuna, mis omakorda üüriturule pannes teeniks omanikule ka kasumit.
3) Arstindust ja haridust ma kahjuks kommenteerida ei oska, kuna kokkupuude antud valdkondadega pole selleks piisavalt suur. Tean, et mõlemega seoses leidub murekohti, kuid nagu ei Reform suutnud neid lahendada, pole seda suutnud ka Keskerakondlik linnavalitsus Tallinnas, kes tegutseb antud koha pealt Valitsusest erinevalt.
4) Eestis on alates iseseisvumisest olnud pidevalt nn "kuldne kesktee". Eesti parlamentaarne võim on jagunenud läbi aastate mitme erakonna vahel. Eks selles leidub nii halbu kui ka häid külgi.
Heaks küljeks on see, et erinevate maailmavaateliste erakondade poliitika lõimub, mõjutades ja jõudes suuremate kodanikehulkadeni.
Praegune Ref + Sots koalitsioon ongi minu meelest hea, kuna Ref vastutab majanduspoole eest ja Sotsid tõstavad sotsiaalseid hüvesi, mida minu silmis oleks pidanud juba ammu tegema.
Ma kindlasti ei taha, et Eesti sots süsteem saavutaks mingi Soome või Rootsi taseme või mudeli, kuid sotsiaalsed toetused vanuritele ja lastele on minu silmis hädavajalikud.
Halvaks küljeks võib vist tuua selle, et koalitsioonis olles ei ole võimalik üksikul erakonnal üldjuhul oma suuremat plaani läbi suruda. Just nimelt suured reformid. See omakorda takistab arengut või halval juhul võib viia lausa majandusliku seisakuni, mida mõnes Euroopa riigis saab juba täheldada.