MaZ, 28 august 2014 - 12:06, kirjutas:
XchopperX, 27 august 2014 - 23:55, kirjutas:
MaZ, 25 august 2014 - 16:18, kirjutas:
Kuidas see reporteritöö aine esimene osa välja näeb üldse?
Iga kolmapäeva hommik saad oma juhendajaga kokku (hea õnne korral Pulleritsuga, teised on suht *meh*) kes annab sulle teema (varieerub seinast seina, transpordist, keskkonna ja kultuurieluni) ja seejärel on sul vaja koostada uudis, mis oleks 100% valmis korralikus päevalehes trükis ilmuma, ehk siis reaalne uudis, mis pole kuskil ajakirjanduses ilmunud, millel on olemas reaalsed allikad mida igapäeva ajakirjanikki kasutaks + tsitaadid ja muud lisad mida heaks arvad. Reede hommikul punkt kell 8 peab uudis paberkandjal juhendaja postkastis olema. Sekundi pealt kell 8 paneb Pullerits oma postkasti lukku ja kui sa samal hetkel ka just uksest sisse astud oled hiljaks jäänud ja saad nulli.
Hindamine on karm, faktivead on insta läbikukkumine, olematu uudise eest saad olematu tulemuse, üks tegemata töö tähendab insta kursuse läbikukkumist ja minu ajal kukkus kahe F'ga ka insta kursuse läbi, sõltumata sellest mis sul tegelikult oleks kokku tulnud koondtulemus.
Samas on Pullerits seal aines palju familiaarsem ja inimlikum, ehk siis kogu see kogemus, kuigi ünsa stressirohke, on tegelt suht lõbus, väikesed grupid, tööde ja teemade läbiarutamine jms.
Kusjuures lugesin ÕISist ja Pulleritsu pole õppejõudude nimekirjas (Himma-Kadakas, Ivask ja Kõuts-Klemm hoopis). Samuti tundub, et hindamist on leebemaks tehtud - faktivea eest kaotab 20st punktist ainult 2. Kuid võibolla ei vasta aine kirjeldus tegelikkusele

.
Mina tegin seda ainet eelmine aasta. Siis vähemalt oli Pullerits, jusiis on muudetud.
Igatahes 20 punkti raames hinnatakse. Iga väike viga kaotab ühe punkti ja need on väga lihtsad tulema. Faktivigu ma ei teinud, seega ei oska öelda, kuidas neid koheldakse. A'la nimeviga või nime käänamise viga vast on kergem faktiviga. Näiteks sain mina oma esimese töö 8p 20st... Õppejõud pisteliselt helistavad allikatele ka ja iga kord peab olema kolm allikat, kellega oled tõesti rääkinud ka.
Nüüd on koosolekud reede hommikul. Ja juba reedel a'la kell 16 või 17 peab uudis esitatud olema postkastis. Reede hommikuks peab uudis leitud olema ette antud teemal. Kui pole, siis saad nulli ja pead selle järele tegema. Kahte nulli saab veel järele teha. Järeletegemisel on uudisteemad aga kirvemad.
Läbikukkujaid on üldiselt protsentuaalselt vähem kui uudise sotsioloogias. Samas meie grupist kaks tükki loobusid ise sellest ainest. Enamasti saavad kõik hakkama. Aga kindlasti on tegu kõige stressirikkama ainega kogu ülikoolis.
Mina soovitan kohe kindlasti hakata kohe uurima, kui teema kätte saad. Tihti on tegu suure õnneliku juhusega, kui teema leiad. Igatahes pole kord nädalas väga sisukat teemat leida sugugi nii lihtne kui võiks arvata. Pole harv, et veel neljapäeva hilisöösel otsid oma teemat ja nutad.
Igatahes on tegu kõige õpetavama ainega kogu ülikoolis. Kui plaan ajakirjanikuks saada, siis see annab sulle väga suure osa oskustest, mis on võimalik üldse ülikoolis anda. Õige ülikooli fiilingu annab ka. Ei ole mingi suvaline jorutamine, vaid intensiivne uurimine.
Umbes poole peal hakkavad kõigi tulemused sinna 16-20p piiresse jääma ja lõpuks teed sa uudiseid tõesti une pealt.
Esimeses loengus räägitakse see kõik teil üle nii või naa.
Minu ajal olid Himma, Ivask ja Pullerits õppejõud (need jagatakse loosiga, mina sain Ivaski - üllatavalt vastutulelik õppejõud iseenesest. Väga noor ka)
//Mis veel: mina soovitan oma selles aines tehtud paremad uudised müüa maha kas Tartu Postimehele või Tartu Ekspressi (mina tegin viimast, sest sealne peatoimetaja on juba harjunud tugevalt koostööd tudengitega tegema). Teenid toreda taskuraha ka.
Muutis olenmatu, 28 august 2014 - 12:31.