Kindlasti vastu. Põhjused:
1. 9 klassi lõpetab üldjuhul 17a tundeng. Ei ole loogiline et 18a (täisealist) sunnitakse edasi käima koolis. Täisealisel peaks olema juba ise piisavalt aru peas et ta teab ise mis ta oma eluga peale hakkab. Käib ta siis koolis,tööl või elab riigi/ema rahadest.
2. Maailmas ei saa olla kõik edukad, nii ka eestis. On piisavalt palju neid inimesi kes soovivadki pärast 9 klassi minna tööle, kas siis ehitama, koristama või midagi muud sellist.. Sundida neid inimesi koolis edasi käima oleks äärmiselt ebaeetiline.
3. Kui selline asi isegi jõustuks, siis mis mõte oleks üldse gümnaasiumil kui sellisel? 9 Klass on määratud põhi koolis, kus sa omandad põhilised teadmised omale. Milleks õpetada kraavikaevajale edasi ajalugu või keemiat, kui maksimum mis ta soovib on võibolla matemaatika ja kehaline kasvatus. Lihtsalt ei ole mõtet.
4. Sellises vanuses inimestel võib tekkida juba reaalne pere. Mees/naine ja lapsed ja kooli jaoks pole lihtsalt aega.
Mida võiks teha?
1. Kutsekoolidesse ja osadesse eraldatud gümniaasumitesse võik tulla n-ö keskmise hinde vabad sisseastumised. See tähenab et need kes on oma 9 klassis nö tulevikku ära rikkunud, olles looder, neile anda nö uus võimalus ennast harida. Ja samas neid põhjuseid võib ju olla miljoneid miks ei saanud tundeng edasi õppida pärast 9 klassi. Hetkel on vist mõned kutsekad ja 2-3 õhtukooli kes vaatavad siis õpilaste lõputunnistust "läbi sõrmede"(võin ka eksida)'
2. Põhikoolis võiks õpetajad võibolla natuke rohkem üritada õpilasi suunata edasi õppima.(mis võib muidugi kujuneda raskeks, kuna on väga palju neid kes ei taha ja ei viitsi) Teha nö infotunde mida tegelikult tähendab olla eestis põhikooli haridusega jne. Usun et selline asi suunaks natukenegi.
3. Teha kutsekoole inimväärseteks(ühikad, klassid jne). Tõsta nende mainet, sest kutsekoolis inimene ikkagi omandab selle teadmise mis talle meeldib/sobib. Kui inimesele meeldib see töövaldkond siis talle ka meeldib sellega edaspidi tegeleda. Mis tegelikult on ju tööandjale palju tähtsam omandus.
Minul kui tulevasel firmajuhil(see on juba lähitulevik, paberid on juba korda aetud) on oletame 2 kandidaati. 1 tuleb gümnaasiumist/ülikoolist kiituskirjaga, 2 aga kutsekoolist kvalikfitseeritud paberitega, kes vb ei olnud ajaloos nii kõva õpilane aga just minu valdkonda jagab ja soovib sellel alal tööd teha. siis mina näiteks ei mõtleks ka kumba valida. Minul on tähtis et mu alluv teeb oma tööd profesionaalselt ja motiveeritult.
Aga kokkuvõttes maailmas ei saagi olla ainult edukad. Kui see nii oleks, siis see tähendaks et edukaid ei olegi. Riigil ei ole mõtet teha kraavikaevajast keemikut ja autolukksepast firmajuhti. See on lihtsalt võimatu. Aga see on minu arvamus.
Muutis zuuzk, 20 oktoober 2009 - 15:34.