-=TaNeL=-, 30 dets 2009, 09:49, kirjutas:
Minu silmis on usk kõrgematesse jõududesse lihtsalt inimesele lohutuseks ja kaitseks. Lisaks on neil üldiselt ka omadus hoida inimesi tegemast mingeid kuritegusid, sest kardetakse, et jumal või miski muu karistab. See on väga hea omadus, eriti vähem arenenud riikides, kus miski muu eriti ei saagi kontrolli all hoida inimesi kui usk. Tõsimeelselt aga uskuda kõike, mida Piibel või mõni muu vana püha raamat räägib, on küll paras lollus, sest see kõik on kirjutatud selle aja teadmiste ja oletuste põhjal.
Minu silmis on läänemaailm(ja ka ida, jaapani näol näiteks) juba viimased kolm-, nelisada aastat olnud piisava arengutasemega et mõista, et mingisuguseid ebamääraseid kõrgemaid olendeid pole enam vaja kõige imeliku seletamiseks, vaid et suuremale osale asjadele on täiesti loogiline ja tõestatav seletus olemas.
Täiesti loogiline et madalama arengutasemega kultuurides, eriti veel madala haridustasemega paikades, on usk prevalveeriv, sest inimesteni pole endiselt jõudnud uued vaated asjadele ja muidugi võimaldab see ideaalselt sellist harimata rahvamassi kontrollida ja juhtida.
Vaadake kasvõi Eesti usklikke, 90% sellest 10%+ massist, kes meil ennast usklikeks on defineerinud, kuulub kõige madalama haridus- ja elatustasemega rühma.
Selle kohta et usk on lohutuseks ja kaitseks väljendasin ma juba paar lehte tagasi arvamust, et usk on nõrkadele või nurka surutud inimestele kõige lihtsamaks väljapääsuks, kõik hädad võib kõrgemate jõudude pähe määrida, või siis luua endale selle pettekujutelma, et kui keegi teine ei aita, siis äkki sealt kuskilt kõrgelt ikka mingi müstiline vägi kõik korda teeb.