Timmo, 10 august 2013 - 13:04, kirjutas:
Kas teil vahepeal ei teki selliseid mõtteid, milleks nühkida seda koolipinki järgmised 5-6 aastat, et jõuda magistri kraadini? Niisama seal tiksuda mingid aastad, et sulle antaks paberike, mis näitab, et tõesti oskasid eksamiteks õppida. Samuti pole ka siis kindel, kas saad endale erialase töökoha, millega toidaks tulevikus ka pere ära peost suhu elamata. Võib-olla oleks parem hoopis minna kohe tööle ning vaikselt karjääriredelil tõusta või alustada isegi millegagi nullist. Tahaksin loota, et tööandja hindaks viimasel juhul inimese haritust, oskust mõelda tuleviku peale, kahelda olemasolevas, tema motivatsiooni jne, mitte kõrgkoolist saadud paberit. Enda tutvusringkonnas on paljugi selliseid inimesi, kes elavad kõrgkooli diplomita paremini kui need, kel diplom taskus. Varakult alustanud töö tegemisega, vaikselt firmas karjääriredelil tõusnud ja/või alustanud enda firmadega.
Viimasel ajal olen kahtlema hakanud, kas ma käin ülikoolis, sest ühiskond ootab minult seda paberit või seepärast et ma ise seda tahan. Äkki on ainukene võimalus astuda "konflikti" ühiskonnaga ning tõesti võtta paberid välja/akadeemiline puhkus ning teha seda, mida ühiskond minult ei oota - minna kuskile kaugele maale; näha/kogeda teisi kultuure, selleks et endas selgusele jõuda.
Ei oska väga oma teksti mõtet välja tuua. Tänan tähelepanu eest
Jutt on ilus ja jutul on ka idee, aga mõned minupoolsed mõtted, miks " nühkida koolipinki 5-6 aastat".
Kui me mõtleme ainult rahast ja heast töökohast siis ilma hariduseta on väga raske head töökohta saada, kus lisaks heale palgale on ka mõistlikud töötunnid, korralikud tingimused ja mis kõige tähtsam sinule huvipakkuv töö.
Räägin siinkohast erialasest tööst, näiteks riigiasutustes nõutakse lihtsalt seda paberit, ilma kõrgema hariduseta ei saa teatud tasemest edasi ning jäädki karjääris toppama enne kui omandad paberi.. Erafirmades on jah vähe teisiti lood. Kuid,et keskharidusega saada sinna tööle on tänapäeval vaja tutvusi, sest kui on valida kas 19a keskhariduse omandanud isik, või 23a erialaste teadmistega isik, siis suur tõenäosus on,et valituks saab ikka oma ala tundev inimene.
Jah, kui mul oleks oma äriidee või mõnel sugulasel/tuttaval oma äri, kus ma saaks alt alustada ja end üles töötada oleks ju üsna kena. Aga kahjuks mul pole seda võimalust. Ma usun,et enamus inimesi paneks hea meelega peale keskkooli või juba varemgi oma äri püsti ja 2-3a pärast naudiks juba vilju, aga kui paljudel see võimalus/oskus on?
Peale selle ma usun,et tänapäeval on noortel niivõrd palju võimalusi mida enda eluga ette võtta,et need kelle jaoks magistrikraad = pingi nühkimisega lihtsalt ülikooli ei astugi. Selle asemel on nad kas tööle läinud, õpivad kutsekoolis, rändavad välismaal, teenivad aega või hoopis midagi muud. Need, kes on valinud ülikooli tee, neid ikka enamasti huvitab see eriala, teisiti vaevalt magistrikraadini välja jõutakse. Ning kui sind eriala huvitab siis sa tunned huvi ka nendest ainetest, mis sulle pakutakse ning sa kasutad seda aega võimalikult tarvilikult ära.
Ja ma ütlen ausalt, üks suur pluss minu jaoks on ka see paber. Isegi kui ma tulevikus sitaks pappi ei teeni, võin ma vähemalt uhke olla vähemalt selle üle,et juba baka lõpetades olen "Bachelor of Science in Engineering". Mis minu arust kõlab väga vingelt ning boostib mu ego sitaks
Ja ma võin öelda,et lisaks sellele paberile on ülikool andnud mulle (ning loodetavasti annab edaspidi ka) ka muid teadmisi, laiendab silmaringi ning parandab mu üldist haritust veelgi.
Üle keskmist palka võib teenida ka ilma hariduseta isik, näiteks käisin suve alguses liinipeal tööl, tööpäeva pikkus oli 06-18ni ning seal vahel oli 15min paus söömiseks, ülejäänud aja olid liinist sõltuv. Kuus neljakohaline summa teenida, pole mingi probleem. Või siis teha käsitisi metsa( ilma suurema metsatehnikata), ei vaja ka suurt haridust ning tasu on korralik. Kuid päeva lõpuks oled ikka füüsiliselt läbi. Samal ajal istub eriala haridusega inimene 8h päevas kontoris või hoopis teeb kodust tööd ja saab sama raha. Sama teema on ka Soomes ehitajatega, teenivad küll head raha, aga kas see edasi-tagasi sõitmine tasub ära. Mingil hetkel hakkab kuskilt otsast see kärisema, kas pereelus, tervises või mujal.
Ma ei taha öelda,et kõik peaks nüüd ülikooli minema ja kõvasti haridust omandama, igaüks peab leidma endale selle õige tee, mis temale kõige rohkem sobib.
Muutis Logit, 10 august 2013 - 18:51.