Hüppa postitusele

Change

Ülikool & tulevik

Sellel teemal on 4705 vastust

ANTI4ITER

• liige
  • Liitus:13 märts 2006
  • Sugu:mees

Vaata postitustfanta stick, 13 oktoober 2013 - 18:58, kirjutas:

Kas nüüd nii, et kui tahan eriala vahetada ja teist asja õppima asuda siis pean hakkama maksma või saab tasuta? Haridusreformist mulje jäänud et peab maksma.

ei

WantToBe

Tige tikker

• liige
  • Liitus:25 nov 2011
Nüüd on see, et samale erialale ei saa enne kahte aastat tasuta õppima asuda.
Ja see ei ole, et oled 1,5 või vähem aastat antud eriala õppinud.

Muutis WantToBe, 14 oktoober 2013 - 14:58.

Equalizer

Liige

• liige
  • Liitus:27 jaan 2008
Kui ma jaanuaris lähen sõjaväkke ja detsembris tulen tagasi (akadeemilisel puhkusel), siis kuidas need asjad tavaliselt järgi tehakse, mis september-november on koolis õpitud? õpin lihtsalt järgi või kuidas?
Postitas pildi

Primaarne

Uustulnuk

• liige
  • Liitus:15 okt 2013

Vaata postitustEqualizer, 17 oktoober 2013 - 21:11, kirjutas:

Kui ma jaanuaris lähen sõjaväkke ja detsembris tulen tagasi (akadeemilisel puhkusel), siis kuidas need asjad tavaliselt järgi tehakse, mis september-november on koolis õpitud? õpin lihtsalt järgi või kuidas?

Peaksid saama samal ajal koolis käia, palju mundrites poisse koolis näinud. Ühelt sai kuuldud ka, et peab detsembrini teenime sellepärast veel mundris.

// Kui muidugi selline soov on.

Muutis Primaarne, 17 oktoober 2013 - 21:24.

Equalizer

Liige

• liige
  • Liitus:27 jaan 2008

Vaata postitustPrimaarne, 17 oktoober 2013 - 21:23, kirjutas:

Peaksid saama samal ajal koolis käia, palju mundrites poisse koolis näinud. Ühelt sai kuuldud ka, et peab detsembrini teenime sellepärast veel mundris.

Kas siis kasarmus ei pea olema enam lõpu poole?
Postitas pildi

Primaarne

Uustulnuk

• liige
  • Liitus:15 okt 2013

Vaata postitustEqualizer, 17 oktoober 2013 - 21:25, kirjutas:

Vaata postitustPrimaarne, 17 oktoober 2013 - 21:23, kirjutas:

Kas siis kasarmus ei pea olema enam lõpu poole?

Mm hea küsimus, ilmselt oleneb siis kaugel su kool on..
Tean, et sõbranna poiss käis kevadel* koolis aineid järgi tegemas, ise oli vahipatis (käis TTÜ-s). Lasti kindlaks ajaks välja ainult. Aga kui väe asukoht kaugel, siis ma ei oska öelda, pole ise teenistuses käinud ka veel.

Muutis Primaarne, 17 oktoober 2013 - 21:31.

FaNcY

why so serious ?

• liige
  • Liitus:16 dets 2003

Vaata postitustkkiiiiisu, 21 september 2013 - 14:48, kirjutas:

Minu postitus siis nüüd kõikidele ARSTIDELE.
Olen abiturient ning olen juba mitu aastat mõelnud vahelduva eduga ülikooli arstiteaduskonda minna, nüüd viimane 1-2 nädalat igapäevaselt ja ainult sellest mõtlengi....
Nagu teada, siis muutunud on õppekava, mille kohaselt on nüüd kohustuslikud eksamid mata+eesti+inka, lisaks komplekseksam (füsa,bio,geo,ajalugu,ühiskond..) ning viies kohustuslik "eksam" oli 11. klassis ära, milleks oli uurimistöö ja mille tegin 97punktile. Neist kõigist on riigieksamid ainult mata,eesti,inka, mille peab tegema vähemalt 1 punktile (aga ülikooli sisse saamiseks peaks loomulikult ikka 75+ saama), ainult koolieksam ehk komplekseksam on vajalik teha vähemalt 50 punktile, et gümnaasium lõpetatud oleks.
Räägitakse, et ülikooli sisse saamiseks enam ei loegi riigieksami tulemused, vaid kõik ülikoolid teevad uued sisseastumiskatsed. Samas see koht on jäänud segaseks, et kui ülikoolid teevad nagunii oma sisseastumiskatsed ja riigieksami tulemused enam ülikooli sisse saamiseks ei loe, siis ongi suva ju mis tulemused eksamitelt saad... keegi ei tea veel mitte midagi, aga loodan, et päris nii ikka ei ole....
Miks ma kirjutan, on see, et olen ülimalt ebakindel ülikooli kohapealt. Ma koguaeg ütlen endale, et nagunii ma ei saa sisse, kuigi ma ei ole üldse rumal :D. Põengi kõige rohkem komplekseksami ja mata eksami pärast, sest olen reaalainetes nõrgem kui humanitaarainetes...
Tahaksin teada mis tulemustega teie, kes te juba arsti olete sisse saanud (ja ka seal püsite), arstiteaduskonda sisse saite? Kui raske see sisse saamine oli, mida tundsite jne...
Kas kuskilt on võimalik teada saada, kui palju "arste" protsentuaalselt ülikoolist välja kukub? Ja kes viitsib, võiks lähemalt rääkida, kui palju nädalas/päevas õpite. Kas tõesti hommikust õhtuni ja on kümneid kordi hullem kui gümnaasium? Olen kindel, et sinna saamine on raske ja seal püsimine nõuab veel erilisemat pingutust ja tahet.
Rääkige oma kogemustest :). Mida rohkem infot, seda parem :D Ettetänades!
1) Eksamitulemused olid 96,95,90,89,89, lävenditest on siin juba juttu olnud.
2) Arstis peaks olema UT madalaim väljalangevus, seejuures esimene aasta sorteerib kohe terad sõkaldest välja. Ei tea et anatoomiga eksamiga oleks massiliselt põrutud, aga bioloogia jättis küll paar-kolm inimest aastat kordama. Enamus neist, kes ''välja kukuvad'' lähevad siiski omal tahtel, sest ei viitsita nii palju õppida.
3), mis toobki mind järgmise punkti juurde. Võrreldes gümnaasiumiga võib enda puhul öelda, et umb. 10-kordne vahe õppimises võib olla küll, aga eks kõik oleneb sellest kuidas õpiharjumused keskkoolis on. Mõni ilmselt elab ikka sama graafiku järgi mis ta 7. klassis endale paika pani ja midagi pole muutunud.

Üldjoontes võiks ikka olla tugev tahtmine antud erialaga tegeleda, muidu võib esimese poolaasta lõpuks motivatsioon täitsa otsakorral olla ja siis edasi läheb keeruliseks juba. Tuleb olla valmis selleks, et sul on keset semestrit mingi suvaline kontrolltöö, mille sooritamise edukusest sõltub eksami koondhinne ning kui 2 päevase õppimisega kõik selgeks saab, siis on väga hästi läinud ja ilmselt oli tegemist kergemat sorti tööga. Eeldatakse pidevat tööd.
gl & hf

Chronos

Liige

• auliige
  • Liitus:21 nov 2006

Vaata postitustChuckie, 03 oktoober 2013 - 05:41, kirjutas:

Keegi teist käib siit Sisekaitseakadeemias kaa? Oskate rääkida, kuidas seal elu ja olu on? Plaan peale gümnaasiumit sinna proovida.

Mina käin, korrektsiooni õpin. Elu ja olu kohta midagi kurta ei ole, ühikas on soodne, pood on lähedal ja inimesed on tšillid. Õppejõud on ägedad, nii palju kui mina nendega kokku olen puutunud. Kahetsema seda valikut ei pea päris kindlalt. Meil on jaanuaris esimene praktika Tallinna Vanglas ja eks näis kuidas hakkama saadakse. Kõige raskem on ilmselt õiguse õppimine, see on tõesti keeruline. Muu see, eest aga täitsa okei :D. Ei kahetse valiku üle ja katsun siin hakkama saada.

Ironhammer

Uustulnuk

• liige
  • Liitus:26 juuni 2010

Vaata postitustkkiiiiisu, 21 september 2013 - 14:48, kirjutas:

Minu postitus siis nüüd kõikidele ARSTIDELE.
Olen abiturient ning olen juba mitu aastat mõelnud vahelduva eduga ülikooli arstiteaduskonda minna, nüüd viimane 1-2 nädalat igapäevaselt ja ainult sellest mõtlengi....
Nagu teada, siis muutunud on õppekava, mille kohaselt on nüüd kohustuslikud eksamid mata+eesti+inka, lisaks komplekseksam (füsa,bio,geo,ajalugu,ühiskond..) ning viies kohustuslik "eksam" oli 11. klassis ära, milleks oli uurimistöö ja mille tegin 97punktile. Neist kõigist on riigieksamid ainult mata,eesti,inka, mille peab tegema vähemalt 1 punktile (aga ülikooli sisse saamiseks peaks loomulikult ikka 75+ saama), ainult koolieksam ehk komplekseksam on vajalik teha vähemalt 50 punktile, et gümnaasium lõpetatud oleks.
Räägitakse, et ülikooli sisse saamiseks enam ei loegi riigieksami tulemused, vaid kõik ülikoolid teevad uued sisseastumiskatsed. Samas see koht on jäänud segaseks, et kui ülikoolid teevad nagunii oma sisseastumiskatsed ja riigieksami tulemused enam ülikooli sisse saamiseks ei loe, siis ongi suva ju mis tulemused eksamitelt saad... keegi ei tea veel mitte midagi, aga loodan, et päris nii ikka ei ole....
Miks ma kirjutan, on see, et olen ülimalt ebakindel ülikooli kohapealt. Ma koguaeg ütlen endale, et nagunii ma ei saa sisse, kuigi ma ei ole üldse rumal :D. Põengi kõige rohkem komplekseksami ja mata eksami pärast, sest olen reaalainetes nõrgem kui humanitaarainetes...
Tahaksin teada mis tulemustega teie, kes te juba arsti olete sisse saanud (ja ka seal püsite), arstiteaduskonda sisse saite? Kui raske see sisse saamine oli, mida tundsite jne...
Kas kuskilt on võimalik teada saada, kui palju "arste" protsentuaalselt ülikoolist välja kukub? Ja kes viitsib, võiks lähemalt rääkida, kui palju nädalas/päevas õpite. Kas tõesti hommikust õhtuni ja on kümneid kordi hullem kui gümnaasium? Olen kindel, et sinna saamine on raske ja seal püsimine nõuab veel erilisemat pingutust ja tahet.
Rääkige oma kogemustest :). Mida rohkem infot, seda parem :D Ettetänades!

Üldiselt peab paika juba varem välja öeldud fakt, et arstiteaduskonnas on väljalangevus vägagi madal. Enamus kes lahkuvad, teevad seda enda soovil, mitte ei kuku eksamitulemuste pärast välja. Tihti pole need, kellele eksamid komistuskiviks on saanud, harjunud pideva õppimisega, mina olen tähele pannud, et nad on samas üsnagi andekad matemaatika, keemia, füüsika alal ning võib-olla tõesti ei seedi nii palju otsest faktide tuupimist, mis tihti baasainetega kaasas käib. Mainiks ära ka, et sellised suurema väljakukkumise protsendiga ained on bioloogia, mikrobioloogia ja patoanatoomia, mis on kõik suure õppemahuga ained ning mille puhul peab neid väga organiseeritult õppima. Teistest ainetest saab üldiselt loogilise mõtlemisega end üsna hästi läbi pureda.
Sissesaamistulemusteks olid 96,93,90,89. Õppimine on pidevalt toimuv protsess, eriti just esimesel kursusel ja kolmanda kursuse esimesel semestril, kuna töid(KT, TK, arvestused jne) tehakse ikka suhteliselt tihti.
Olles kuulanud oma sõprade jutte nende teaduskondadest ja seal toimuvast õppimisest, siis peaks mainima, et arstiteaduskond sarnaneb ehk kõige rohkem keskkooli aegse traditsionaalse õppimisega, kuid seda on paari vindi jagu üles keeratud. Üldiselt kui sa keskkoolis oled senimaani hästi hakkama saanud, eriti just kui matemaatika, keemia ja füüsikaga probleeme pole ja need sellised kergemad ained tunduvad, siis ei jää sa ka arstiteaduskonnas hätta. Isegi kui esineb mõningaid puudujääke neis ainetes, pole see lõpp, sest püsiva õppimisega ei ole ka need lõpuks niivõrd olulised kui pidev järjepidevus.

fireman8884

Liige

• liige
  • Liitus:05 juuli 2007
  • Sugu:ei ütle
Tere!

Pole siin kaua postitanud, kuid ei leia kuskilt vastust, seega äkki siit. Mul on üks, võib-olla, loll küsimus seoses õppemaksuga. Niisiis, sain TTÜsse sisse ühele insenerierialale, tasuta ning täiskoormusega, kuid nüüd olen tulnud järeldusele, et täiesti vale valiku olen teinud (süüdistan siinkohal halba haridussüsteemi ning ennast). Tulevik tundub tume, kuna ma ei näe mingit võimalust kuidas ma kõik EAPd ära teen, pigem kukun läbi.

Kui selline asi juhtubki, kas pean siis maksma iga mittetäidetud punkti eest, või on esimene semester täiesti tasuta? Olen kuulnud vastakaid väiteid, kuid mitte midagi kindlat. Google'st otsides leidsin ühe lehe, mis oli kõrgharidusreformiga seotud küsimustele pühendatud, aga ikka jäi kõik segaseks.

Tegelikult on ka teine küsimus: Kui eksmatrikuleerin peale esimest semestrit, kas pean otse ajateenistusse end üles andma, või on ka võimalus teise ülikooli üle minna?

Aitäh Teie aja eest!

klaabu

lvl 33 illuminati

• administraator
  • Liitus:01 märts 2005

Vaata postitustfireman8884, 04 november 2013 - 22:02, kirjutas:

Spoiler

Lihtsalt teadmiseks: preilid-piigad dekanaadis saavad palka niisugustele küsimustele vastamise eest. Ja neile võib isegi e-kirja teel oma muresid kurta, nad täitsa püüavad selgust luua. Tegelt ka.

Mina loen TTÜ õppekorralduseeskirjast (http://www.ttu.ee/tu.../oppee/#10_kest) välja, et maksta tuleb juhul, kui õpid osakoormusega (s.o 15-22,4 EAP), v.a TTÜ ÕKE § 10 lg 1 p 1 toodud erialade puhul, kus tuleb õppida 30 EAP per semester. Kui palju peab maksma, seda ma sealt välja ei loe. Eks ta mingi 30–40 eur iga EAP eest ole.
"Igaüks neist on julge, kuni ta on üldise masinavärgi märkamatu osa. Aga niipea kui temale langeb isiklik vastutus, niipea kui valgusekiir temale koondub – kahvatab ta ja saab aru, et temagi on vaid tähtsusetu kübe ja võib iga hetk kõige tühisemalgi põhjusel libastuda. "
— A. I. Solženitsõn

kauboi

õüäõüõäõü

• liige
  • Liitus:30 sept 2007
Olen küll varem siin teemas midagi taolist küsinud, aga üritan seekord konkreetsem olla. Õpin praegu 12.klassis humanitaaraineid ja plaan aastake vabaks võtta ja siis kuskile ülikooli(kas välismaale või eestisse) midagi IT'ga seonduvat õppima. Ehk siis kui ma teen kitsa matemaatika eksami ja sooritan selle ära, kas on võimalus juurde õppida tulevikus ja sooritada vajadusel mingi test, mis lubaks mul minna IT'd õppima ? Ei pea ennast matemaatikas üldsegi halvaks, alati pea võtnud seda suhteliselt kergelt, kuid segastel põhjustel sai 9.ndas selline valik langetatud.
Tänud mõistlike vastuste eest ette :rolleyes:

G.B.

hold my calls, trippin balls

• liige
  • Liitus:24 sept 2004

Vaata postitustkauboi, 05 november 2013 - 21:42, kirjutas:

Olen küll varem siin teemas midagi taolist küsinud, aga üritan seekord konkreetsem olla. Õpin praegu 12.klassis humanitaaraineid ja plaan aastake vabaks võtta ja siis kuskile ülikooli(kas välismaale või eestisse) midagi IT'ga seonduvat õppima. Ehk siis kui ma teen kitsa matemaatika eksami ja sooritan selle ära, kas on võimalus juurde õppida tulevikus ja sooritada vajadusel mingi test, mis lubaks mul minna IT'd õppima ? Ei pea ennast matemaatikas üldsegi halvaks, alati pea võtnud seda suhteliselt kergelt, kuid segastel põhjustel sai 9.ndas selline valik langetatud.

Kuna ma ise keskkooli lõpetasin sellisel ajal, kui oli lihtsalt tavaline matemaatika eksam, siis nüüdisaja nüansse ei tea, aga meie ajal oli lävend päris madal IT õppimiseks. Mingi 70 punkti äkki?
Igatahes Tallinnas oleks üks häädest võimalustest Infotehnoloogia Kolledž, seal selline variant ka, et saab vist tasulise pealt tavaõppesse üle minna, kui head tulemused on. Soovitan ITK kodukat vaadata, seal mingit infi ikka on (lävendid, mis eksameid vaja jne).
Eks TTÜ's, TÜ's ja mujal annab ka õppida, aga kui kindel soov otse IT'sse minna, siis ei näe mõtet eriti muud akadeemilist värki juurde võtta. Mingi aasta või paar ITK's õpid ja võetakse koolipingist kohe tööle ära ka vast.
I've dated girls uglier than you for breakfast.

Kevin

Liige

• liige
  • Liitus:02 juuni 2005

Vaata postitustG.B., 05 november 2013 - 22:20, kirjutas:

Kuna ma ise keskkooli lõpetasin sellisel ajal, kui oli lihtsalt tavaline matemaatika eksam, siis nüüdisaja nüansse ei tea, aga meie ajal oli lävend päris madal IT õppimiseks. Mingi 70 punkti äkki?
Igatahes Tallinnas oleks üks häädest võimalustest Infotehnoloogia Kolledž, seal selline variant ka, et saab vist tasulise pealt tavaõppesse üle minna, kui head tulemused on. Soovitan ITK kodukat vaadata, seal mingit infi ikka on (lävendid, mis eksameid vaja jne).
Eks TTÜ's, TÜ's ja mujal annab ka õppida, aga kui kindel soov otse IT'sse minna, siis ei näe mõtet eriti muud akadeemilist värki juurde võtta. Mingi aasta või paar ITK's õpid ja võetakse koolipingist kohe tööle ära ka vast.

Näiteks arvutitehnika TÜ's ei nõua üldse matemaatika eksamit.

allo

Liige

• liige
  • Liitus:10 juuni 2009

Aga kas sa enam muuta ei saa, et tahad laia eksamit teha või õpidki juba kitsa kursuse matat? läbi saab 1 punktiga juba ju ja alates 20 on nagu siis see positiivne tulemus..

klaabu

lvl 33 illuminati

• administraator
  • Liitus:01 märts 2005

Vaata postitustfireman8884, 04 november 2013 - 22:02, kirjutas:

Tegelikult on ka teine küsimus: Kui eksmatrikuleerin peale esimest semestrit, kas pean otse ajateenistusse end üles andma, või on ka võimalus teise ülikooli üle minna?

Aitäh Teie aja eest!
KVTS (https://www.riigitea...kt/102072013007) § 40 lg 1 p 7 järgi:

Tsitaat

(1) Kutsealune on kohustatud:
/---/
7) teavitama 30 päeva jooksul ajapikenduse aluse äralangemisest arvates kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis Kaitseressursside Ametit ajapikenduse aluste äralangemisest;
Teatamata jätmise kohta kaasnevate karistuste kohta ei oska midagi öelda.

Noh, tegelikult ei ole ju kuigi raske võtta erinevate ülikoolide kodukad lahti ja sealt vastuvõtutingimusi uurida. Aga olgu siis. ITK võtab keskmise hinde järgi, medal, olümpiaad ja mataeksam annab lisapunkte. Esimesed kaks annavad ühe punkti, mataeksam olenevalt tulemusest kuni 1,00 punkti (s.t riigieksam 12p annab 0,12 lisapunkti). TTÜ ja TÜ eksamitulemuste järgi. TTÜ-s on võimalik sooritada matemaatika tasemetest, on ka vist mingi kursus, mis suunatud selle testi edukaks sooritamiseks. ITK on rakenduskõrgharidus, mis tähendab, et võid endale mingi bakahariduse kõrvale võtta. Aga võid ju ka TLÜ-s IT-d õppida ja mõne humanitaarteaduse kõrvalerialaks valida. Kutsekoolis saab ka IT-d õppida. IT-d saab ka tegelikult iseseisvalt õppida. Tegelikult on kooliharidus ainult baas, alge, vahet ei ole, kas sa õpid IT-d või õigust, ellu jääd ainult siis, kui ise teadmust meeletult juurde neelad.

Kõrgkooli matemaatika on nagu matemaatika ikka: kui küsid ja teed kodused ülesanded ära, siis ei tohiks hinde 4 v 5 saamine ülejõukäiv olla. Kui üldse midagi põdeda, siis seda, et eksamihinde saamiseks on tarvis meeletult täiesti seosetut teooriat pähe tampida. Kui sa kavatsed aasta vabaks võtta, siis võid ju näiteks järgmise aasta esimestel nädalal ennast tudengivarjuks sebida ja mat. analüüsi tundides käia, saad aimu, kas on jõukohane. Võib ju teoretiseerida, milline feeling langevarjuhüpe on, aga seda peab ikka ise kogema.
"Igaüks neist on julge, kuni ta on üldise masinavärgi märkamatu osa. Aga niipea kui temale langeb isiklik vastutus, niipea kui valgusekiir temale koondub – kahvatab ta ja saab aru, et temagi on vaid tähtsusetu kübe ja võib iga hetk kõige tühisemalgi põhjusel libastuda. "
— A. I. Solženitsõn

Mihkel.

Kui kaelani sitaseees oled, ei tasu pead norgu lasta

• liige
  • Liitus:03 dets 2006

Vaata postitustKevin, 05 november 2013 - 22:57, kirjutas:

Vaata postitustG.B., 05 november 2013 - 22:20, kirjutas:

Näiteks arvutitehnika TÜ's ei nõua üldse matemaatika eksamit.

nüüd uue õppekavaga on lai matemaatika nõutud suht igal erialal, va mingi kunst, vaatasin TTÜ'sse, siis seal oli igal pool lai matemaatika. uue süsteemi järgi pidi olema nii, et matemaatika eksami eest saab 200p (pole veel kinnitatud aga konverentsil räägiti) ja kui sa valid laia, saad lihtsalt 2 poolt, kui kitsa, saad ainult ühe.. seega sul võimalik saada 100p 200st. mõlemad pooled annavad siis 100p. seega ma ei näe mõtet kitsal matemaatikal, kuna ülikooli ei saa ja midagi ikka oskad laiast eksamist teha, et punkte juurde saada

Olks

smd

• liige
  • Liitus:26 apr 2007
Et kui esimese semestri ajal läbi kukud/ei täida norme ära ja näiteks lahkuda soovid, siis ei pea kinni plekkima?

azzu

Liige

• liige
  • Liitus:04 okt 2005

Vaata postitustOlks, 06 november 2013 - 16:00, kirjutas:

Et kui esimese semestri ajal läbi kukud/ei täida norme ära ja näiteks lahkuda soovid, siis ei pea kinni plekkima?

Kohustuslike ainete uuesti deklareerimisel tahetakse raha, TTÜs vähemalt.

VIKTORIA PÜSSIGA

Liige

• liige
  • Liitus:05 veebr 2013
  • Sugu:ei ütle
Kus on TTÜ-s ruum VIA-201

20 kasutaja(t) loeb seda teemat

0 liiget, 20 külalist, 0 anonüümset kasutajat