porks, 11 oktoober 2013 - 23:50, kirjutas:
oww, 11 oktoober 2013 - 14:34, kirjutas:
Töötasin vahepeal paar nädalat bensukas ja olin õpilase staatusega. Teisel nädalal jäi minu vahetuse ajal kassa 55€-ga miinusesse. Kõik kaastöötajad ütlesid, et pole probleemi ja algajal ikka juhtub jne. ja asi jäi sinna paika. Nüüd kuna juhataja hakkab töölepingut lõpetama, siis saatis ta mulle e-maili sisuga, et olin juttude järgi sellest teadlik ja olin nõus selle kinni maksma.
Mis mul selles situatsioonis peale oleks võimalik hakata? Ei viitsi küll nüüd täiesti tühja koha pealt 55€ neile taskust maksma hakata.
Kas teil olid nimelised kassad? Kirjutasid sa mingile avaldusele või asjale alla, et see sul palgast maha arvata?
Üldiselt nii need asjad käivadki igal pool, et kassamiinused tulebki omas taskust kinni maksta, aga kui sa pole ise kuskile avaldusele alla kirjutanud ning miinus ei olnud nimelises kassas, siis nad ei saa sult seda raha lihtsalt niisama ära võtta. Ma ei kujuta ette kuidas see neil raamatupidamisest läbi peaks minema, kui ühtegi allkirjaga paberit sellise summa kohta ja tõestamaks, et sa sellest teadlik oled, pole.
Raamatupidamises küll probleemi ei teki. Seal ei vaadata mingisuguseid isiklikke kassasid, vaid tehakse kassaaruandeid üldiselt. Kui kassas tekib puudu- või ülejääk, siis see kirjendatakse vastava lausega, ala debiteeritakse kassa puudujäägi lahtrit ja sinna lisatakse vastav summa, kui see peaks mingil põhjusel siiski vähenema, siis jälle krediteeritakse.
Küll on aga porksil õigus selles osas, et sinu lepinguline süü tuleb siiski tõestada. Kui kassale omas ligipääsu rohkem inimesi, siis on vaja neil tõestada, et just sina olid see, kelle tõttu puudujääk tekkis. Kui kassale on ligipääs ainult ühel inimesel, siis on juba asja natukene raskem parandada. Antud juhul peab töötaja andma oma nõusoleku, et puudujääk tema palgast maha arvatakse, kahjuks ei saa seda aga enne teha, kui pole kõik juhtumiga seotud teemasid läbi võetud. Nagu ma juba mainisin, siis tuleb uurida, kes omas kassale ligipääsu tol hetkel, kas see juhtus kogemata või tahtlikult ning alles siis saab asja edasi viia. Sellised asjad, et "juttude järgi" võib musta auku pista. Loodan, et antud kiri on sul olemas, sest kui hiljem peaks tekkima probleeme, siis on sul väga hea võimalus seda kirjakest näidata ja öelda, et sina ei taha midagi kuulda "juttude järgi". Niimoodi need asjad siiski ei käi. Kui leiad mõne juristi, kes on nõus sind tasuta abistama, siis võta kindlasti võimalusel käest, otseselt mingit juristi selle summa pärast palgata ei ole mõtet, kuna sisuliselt pead sa ise peale maksma.